close

Oral History

Oral history richt zich op het interviewen van mensen over hun verleden. Het is een van de methoden die we gebruiken om historische gebeurtenissen te belichten vanuit persoonlijke ervaringen. Het lijkt als twee druppels water op het journalistieke interview. Een belangrijk verschil is dat we bij oral history geïnterviewden allereerst laten vertellen in plaats van dat we hen kritisch bevragen.

 

Dijkherstel na de Watersnood van 1916 bij Enkhuizen

Voor een jubileummagazine van ingenieursbureau DHV interviewden we diverse oud-medewerkers over hun ervaringen in binnen- en buitenland.

 

Voor een groot landelijk project interviewden wij tien Nijkerkers over hun ervaringen in de periode september 1944 tot mei 1945.

Voor een jubileumboek interviewden we acht oud-bewoners van het Kinderdorp Neerbosch.

Voor een jubileummagazine voor een bibliotheek interviewden we diverse oud-medewerkers en oud-bestuursleden.

 

Honderden interviews hielden wij voor vaktijdschriften, personeelsmagazines en glossy’s.

Anton van Renssen

Anton van Renssen

De passie voor geschiedenis ontstond in 'de derde', bij meester Smit. De spannende verhalen die hij vertelde speelden we in de pauzes na. De opleiding aan de journalistenschool was een opstap naar de geschiedenisstudie aan de Vrije Universiteit en dat een tussenstap naar een bestaan als freelance historisch onderzoeker en tekstschrijver dat inmiddels een periode van bijna 25 jaar omspant. Mijn klanten zijn kennisinstellingen, onderzoeksinstituten en universiteiten, stichtingen, maatschappelijke instellingen in de jeugdzorg en historische verenigingen. Sinds 2016 ben ik voorzitter van de branchevereniging Ondernemers in Geschiedenis. Zie: www.ondernemersingeschiedenis.nl

Recensies

Geweld in de Jeugdzorg 1945-2018