close
Wat ik doe en waarom

Wat ik doe en waarom

11 mei 2016

Wat

Met Historytelling ontsluit ik historische bronnen. Aan de hand van die bronnen vertel ik over lokaal, regionaal en nationaal erfgoed. Het resulteert in aansprekende geschiedenisverhalen. Die gaan over mensen, natuurlijk. ze gaan over maatschappelijke organisaties, bedrijven en overheden. Dat doe ik met wetenschappelijk verantwoord onderzoek als basis. Het resultaat: een inspirerend, cross-mediaal historisch verhaal.

Ik ben historicus, dus ik houd van het leven

— Henri Pirenne (1862-1935), Belgische historicus

Waarom

Om het heden te begrijpen, moeten we het verleden kennen. Verhalende geschiedenis kan mensen verbinden, want geschiedenis inspireert. Publieksgeschiedenis is in. Het is ook relevant. Geschiedenis leert je anders kijken naar je eigen wereld. Weinig is vanzelfsprekend wanneer je de geschiedenis ervan kent. Om het met de professor Amerikaanse geschiedenis te zeggen:

Het verleden bestuderen is het ontsluiten van de gevangenis van het heden

—Jill Leopore, Deze Waarheden. Een geschiedenis van de Verenigde Staten (Amsterdam, 2020)

Hoe

Met Historytelling breng ik geschiedenis ter sprake. Dat doe ik in podcasts, in boeken, met video’s en in lezingen. Zo maak ik geschiedenis toegankelijk. Ik maak publieksgeschiedenis. Soms zijn de verhalen gericht op doelgroepen die specifiek vakjargon verstaan. De resultaten? Die variëren. Van podcastseries over de WO2 en Indische Nederlanders tot geschreven biografieën.

Anton van Renssen

Anton van Renssen

De passie voor geschiedenis ontstond in 'de derde', bij meester Smit. Dat was historytelling! De spannende verhalen die hij vertelde speelden we in de pauzes na. De journalistenschool en de geschiedenisstudie waren de opstap naar een bestaan als freelance tekstschrijver en historisch onderzoeker. Al bijna een kwart eeuw lang!

Historisch onderzoek en verhalende journalistiek

Geschiedenis jeugdzorg – Weesinrichting Neerbosch